Klik sini..

Saturday, May 23, 2009

Kami & Peminta Sedekah



Askum w.b.t.h.


Sedang aku dan member2 dok melahap lunch sampai tak ingt org sebelah kat Food Court Mara Jumaat semalam tiba-tiba terdengar satu suara..

“Dik, nak minta bantuan derma utk *&s^*# ******** bla..bla...”

Aku dan memberku, Aqila terkelu seketika. Selera ku mati tiba-tiba.. Aku dan Aqila saling berbalas pandangan. Nak bagi ke tak nak?? Ish, dahla hari Jumaat nie..

Nak tak nak, kami menderma seikhlas hati. Sejurus kemudian, lelaki Melayu dlm linkungan 30-an berlalu pergi meninggalkan kami.

Laily mencelah, “Kadang2 aku tak sure la kalo diorg mintak derma atas sebab kebajikan ataupun tipu org ramai. Musykil aku”

“Betul la.. Sepanjang kat Melaka nie, dah banyak kali peminta sedekah dtg minta derma. Ada tu kanak-kanak yg masih bersekolah. Ish, boleh ke buat camtu?”

Bagi aku, kanak2 seawal usia remaja tak patut dibiarkan mengutip derma. Inikn plk dewasa. Yang dibimbangkan, keselamatan dan pelajaran mereka mungkin terjejas. Tidak ‘consider’ kah mereka ni?? Sejujurnya, aku ckp tak setuju 100% & tak ske ada pihak yg menyalahgunakan aktiviti mengutip derma jikalau hanya demi memenuhi kepentingan mereka semata-mata..


huhu, teremo plak..


Apapun, aku ckp bosan ble selalu aku diganggu oleh peminta sedekah yg tak tau berusaha sendiri mencari pekerjaan yg lbh halal & lbh rela bermuka tembok meminta sedekah.. Ada pulak khabarnya, segelintir peminta sedekah ni hidup mewah hasil belas kasihan org ramai.. Cis.. bkn semua la

Mudah-mudahan, Allah membuka hati mereka agar menjadi lebih berusaha..


Rezeki Allah itu ada di mana-mana..




p/s: Bkn kedekut, tp waspada

13 comments:

ShaFril said...

haa stuju dgn pndpt awk tu..mmg musykil sgt2 btui or x...

kambenggurun said...

ha'ah..betul tu..
penah dulu aku makan kat burger king..
ade dak skola nak jual kalendar,dah la mahal lak tuh..
kitorg ckp kitorg tanak beli..
tapi die tanak blah pulak..
last2 kitorg ckp la..
nah,amik 5 riggit ni dik..kami tanak beli,baru beli semalam..
lagipun mmg baru je beli kat budak yg mcm die gak...
siyes weh..die tanak blah..lame die tggu..
kitorg lama2 kesian gak kat die..
pastu abgipar aku beli gak la..
walaupun terasa sgt x ikhlas beli tuh..pastu br dak tu blah..
tapi kitorg pikir2 balik,
mesti leader diorg kate kat dak2 tu,selagi org tak beli,jgn blah..
kadang2 sian tgk,budak2 mcm ni jadi mangse utk diorg semata2 nak carik keuntungan..
ish..x patut kan?

3p4h said...

Pasal knk2 yg disuruh mnta sdekah utk madrasah dorg 2, mmg ada gerakan cam 2. Bdk2 ni dok ngaji, tp dihantar ke serata msia utk kutip derma.

Alasan? Pihak madrasah nk ajar dorg bdikari, n matang. Kononnya madrasah dorg perlukn bantuan, n sape ag yg nk cari bntuan kalo bkn pljr 2 sndri?

Ini antara temubual dgn bdk2 kutip derma 2 la.

So moral of the story, xsalah nk mderma, tp kne kaji btul2 dorg ni wat utk apa.

p/s: Slalunya sy xlyn dorg2 ni, nak2 org mnta duit knonnya nk mkn. Bl kita ajk dia mkn skali xmo lak. Manusia la ni mcm2 taktik!

milimilo said...

memang banyak pemintak sedekah yang menipu skrg ni..mentang2 rakyat mesia baik hati..sng2 nak tipu..smpaikan dah xleh beza mana yg tipu,mana yg betul2 memerlukan

~~Noli said...

xpela..dia nk menipu ke ape ke..tu hal dia dgn Pencipta kita..yg penting kalo kiter ihklas juz bg jee..takut jugak nk ckp belakang..kalo salah nnt jadik fitnah..kalo xnk bg kita snyap2 je la..kn kn..
opss...

pudding pie said...

to shafril,
yup, musykil tu penting bg kne elakkan diri dr kne tipu..wuwu

to kambenggurun,
memang tak patut..
diorg sengaja buat2 tak phm, mcm pscyo plak..takot!!
ade yg paksa pun der, tak bleh blah..
ish2, tak patut..

to 3p4h,
hmm, cane nak kaji dulu tue yek??
sbb kita pun tak pernah dgr madrasah or masjid diorg nie..
kwn sy lagi la, diajak mkn sama2
pastu 'demand' yg lebih!
tak bersyukur betul..

pudding pie said...

to milimilo,
yup, rakyat m'sia mmg baik hati!!
hahaha,
tp setiap kebaikan kdg2
disalahertikan.. cian

to noli,
yup, btul..btul..
setuju, mmg urusan diorg dgn Pencipta.. cuma bosan la dgn diorg.. byk kali kne camtu..

3p4h said...

Wah!!! Da ajk mkn pastu demand lbih2?? Itu mmg rezeki dia la.. =P He5..

pudding pie said...

to 3p4h,
biasela, rezeki dah dpn mata..
dah tak pikir dah..
ambik kesempatan la jawabnyer..

'aqila said...

name aku lah ko sebot..hehehee
yup...aku agak terkejot sebb tetibe tunjuk surt..ish..aku lak blur2..sib bek ko kuarkan wet..heeee

emm..kadang2 susah nak caye la dieorang ni...
so, kalau kite nampak pmntak sdkah kat tepi2 jalan tuh, abaikan je la..sbb die lengkap semua..even orang kurg upaya pun boleh kerja..ni pulak die...

pudding pie said...

To Aqila,
thanks fren! You made me realize that!!!

Apapun, masalah ni takkan selesai selagi diorg tak berubah dan sedar diri.. huhu
nk je tego tp takde kekuatan..

AkuAyie said...

meminta sdekah bukan pekerjaan...
kalau ikutkan, kita tak leh galakkan dengan memberi mereka duit dgn senangnya... diorang kena lah usaha..

bukan usaha dari segi percakapan -->"tolong makcik, makcik xde duit"
itu usaha buta tu.. haha

kalau tolong org basuh pinggan mangkuk pun satu usaha gk..
kalau beri duit kat diorang sebab usaha diorang tu pun halal, boleh dikira sbgai upah...

papepun betul kata ko..rakyat Malaysia mmg baik hati.. huhu

pudding pie said...

To akuayie,
Btul gak kata ko tu..

aq mmg berharap dirog berusaha,
cari pekerjaan sendiri drpd hrpkn belas kasihan jek..
semua tu terpulang kt diorg..
aq rasa ramai yg akan membantu kot
kalo diorg minta..
harap begitulah..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin