Klik sini..

Wednesday, June 10, 2009

Kita Berkongsi Udara Yang Sama

Askum w.b.t.h. semua,

Hujung minggu yang lps, as usual kitorang termasuk Laily, Zack dan Kak Amy pergilah menjamu selera kat restoran kuning kt blkg Kolej Tun Mamat nie.. Kat situ la tempat kitorg selalu menjamu selera kalau nak mkn malam. hehe, Sedap mknn kat situ..

Apapun, ape yg aku nk cerita ni alkisahnya..

Sedang syok2 melantak tak ingat dunia, tetibe jek ble nk suap mknn dtg plak hamba Allah ni sekali dgn pakej lengkap.. Geram betul.. Bkn tak bg mkn kat situ cuma buat kitorg menyampah la.. RAse nak jerit je halau mereka nie.. Kot ye pun tunggu r kitorg blah dulu..

Pe kes?? MySpace

Ye, perokok2 tegar yg nak mkn sekali kat restoran kuning nie (nme tak taw, tibai la) Aiseh, nak makan, buat cara mkn.. ni tak, siap rokok dulu before nk tunggu mknn sampai.. Asap rokok tu plak dtg dari 3 penjuru ( means der 2-3 org merokok sekeliling kitorg).. Mcm fire drill pun der gak..
Uhuk..uhuk!! MySpace (buat mke dek jek..cis!)

Rse tak besh plak nk melantak. Gara2 diorg r nie..huhu..Yang kesiannyer, Kak Amy siap muntah lagi sbb tak ley trime asap rokok nie, Zack pulak mcm tak bleh bernafas.. Cian kat diorg.. Dahla bru lpas mkn.. Ni yg aku dok merungut.. Geram2..



So, buat perokok2 tegar kat luar sana, act aku tak kesah kalo korg nak merokok tp biarlah bertempat. Tak bermakna sbb open air bleh seske ati jek.. Kita menghirup udara yg sme ok. Kami msh sayangkan kesihatan kami.. huhu, Khas buat mereka..

Dlm rokok mengandungi :
Di antara kandungan asap rokok termasuklah bahan radioaktif (polonium-201) dan bahan-bahan yang digunakan di dalam cat (acetone), pencuci lantai (ammonia), ubat gegat (naphthalene), racun serangga (DDT), racun anai-anai (arsenic), gas beracun (hydrogen cyanide) yang digunakan di "kamar gas maut" bagi pesalah yang menjalani hukuman mati, dan banyak lagi. Bagaimanapun, racun paling penting adalah Tar, Nikotin dan Karbon Monoksida.

Tar mengandungi sekurang-kurangnya 43 bahan kimia yang diketahui menjadi penyebab kanser (karsinogen). Bahan seperti benzopyrene iaitu sejenis policyclic aromatic hydrocarbon (PAH) telah lama disahkan sebagai agen yang memulakan proses kejadian kanser.

Nikotin, seperti najis dadah heroin, amfetamin dan kokain, bertindak balas di dalam otak dan mempunyai kesan kepada sistem mesolimbik yang menjadi punca utama penagihan. Sindrom ketagihan terhadap nikotin yang ditunjukkan dengan gejala gian

Karbon Monoksida pula adalah gas beracun yang biasanya dikeluarkan oleh ekzos kenderaan. Gas ini menjejaskan bekalkan oksigen ke tisu-tisu hingga ianya menjadi terencat dan akhirnya boleh menyebabkan maut sekiranya paras karbon monoksida di dalam badan melebihi 60%.

info dari sini

Akhir kata, sorry byk2 MySpacekalo de sesape yg terasa khasnyer buat pembaca blog nie.. Tp sbb aku sygkan kawan2 semua, takde salahnyer jika teguran itu demi kebaikan semua..

Moga kalian semua diredhai Allah selalu.. Amin..



p/s: Menegur walau ianya pahit, tetapi pasti penghujungnya kemanisan

9 comments:

kimomoto kozaima said...

ye la perokok ni mmg terok...aku mmg sesak nafas klu ade orng smoking kat sblh aku...siotkan..

ファラ 'aqila said...

aku pun benci perokok!

~FaRiDzUl LaILy FuDzALi~ said...

mmg cian kat k.amy kn?
uish...patot kiter sume pki signboard kat leher:
"KAMI ALERGIC ASAP ROKOK+ROKOKNYE SEKALI. JGN MEROKOK BERDEKATAN KAMI. KALAU NAK MEOKOK GAK-MAKE SURE ANDA BERADA LEBIH KURANG 1000ELA DR KAMI.TRIMAS"

Iznie said...

owh....iznie pun menyampah giler dengan geng2 perokok nie...tak insaf2 gak walau dah tau tak baek utk kesihatna...
huhu

dah la bahayakan nyawa orang laen....huhu

pudding pie said...

to kimomoto,
yup, mmg siot!!!
diorg bukannye kesah pun kte sesak nafaske hape..

to Aqila,
me too dear!

to laily,
tau takpe.. ist time aku jmpe org muntah sebab tak tahan asap rokok..
ish2..

lawak tul statement nie!
bkn kat leher kte la, patutnyer kat kedai tu..
zon larangan merokok!

pudding pie said...

to sis Iznie,
kite serupe..
mmg menyampah tgk diorg.. seb bek family akak takde yg merokok..

diorg tau tp wat2 tak taw..
kte ni pun terdedah gak..
malangnyer, diorg tak kesah..

StingRay said...

nanti bawak pistol air..



diorang merokok target betul2...tembak smapai diorang malas nak nyalakan balik.



ok..aku benci asap rokok.

kambenggurun said...

katakan tidak pada rokok!

pudding pie said...

to Stingray,

hahaha..
bgs tul punyer idea..
jom pakat ramai2 kite serang diorg
gne pistol air..
cam flem koboi dulu2..ahahakkk]

to chika,
fail la slogan tue.. tak berkesan pun..cis!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin