Klik sini..

Friday, June 26, 2009

Sembang Jumaat


Askum semua,

Lama plak tak update blog.. Malas yg amat sgt. Hehe, mentang2 bru jejak rumah. Cis, tak bleh blah!! Baru jek 4 hari tp dah boring.. Nyesal plak tak mintak jdk fasi KBM utk dak2 bru nie, takpe la sbb lagi seminggu jek aq cuti before nek sem..

Memandangkan hari ni ni hari Jumaat, aku teringat la something.. Alkisahnya..

Bru jek 2 minggu yg lepas, kami ~ Laily, Eca, Aqila, Zack, Ain & aku pergilah lunch kat Restoran Kasturi tak jauh dari kampus lps kelas abes.. Tempat yg der tinggal la meja pjg kt tgh2.. Kat situ plak de 2 org mamat ni tgk dok borak2.. Kitorg terpksa la pilih meje tuh..

Nga syok2 makan, jam menunjukkan hampir pukul 2 ptg.. Tetibe jek ramai la para gentlemen berpusu-pusu balik ke arah kitorg.. De yg pakai bj melayu, bj keje, dll la..
MySpace Owh, diorg baru blk solat Jumaat daa!!

Ea, bru aq tersedar.. Yg 2 org mamat kt sebelah aku nie bkn Islam ke?? Npe tak gi solat Jumaat ek??? Slumber badak sumbu air jek diorg dok borak2 dari td..

Geram plak..
MySpaceMalu btol tgk pekerja2 bangsa asing lalu dpn kitorg siap dgn kain pelikat sekali.. De tu pergi jgk dgn berjalan kaki walaupun masjid jauh.. Terbalik plak dgn situasi org Melayu skrg..

Diorg tau tak kt luar negara, nak pergi Solat Jumaat pun dihalang oleh tentera laknat inikan pulak kat Malaysia masih bersenang lenang??? Ponteng tanpa sebab musabab??? Macam nak
MySpace hak3

Astaga.. Isu ni pun actly dah lama berlaku. Dulu waktu aku keje before msk U pun berlaku dpn mata.. Dah jadi perkara biase lorr..Lagi2 keje mcm pemandu bus dan security.. Mcm mne tu ek? Nak ikut budi bicara majikan ker or perintah Tuhan kat akhirat t? Tapi mcm mane kalo takde kesedaran diri plak?? huhu, "tepuk dada tanya iman"

So, buat kengkawan saudara SeIslam kat luar sne tuh, nasihat la kalo ayah, adik, abang ataupun kwn2 anda yg ponteng solat.. kalo sayangkan mereka, tak salah kan kalo kita menegur..
MySpace

" Keindahan Islam dapat dirasai dalam hati yang mencintai Allah dan RasulNya"



p/s: ske ble kdai2 di Kelantan diarahkan tutup waktu solat Jumaat..






8 comments:

~~Noly said...

laa..nape xketuk je mamat2 tuh..haishh

aira said...

A'ah..
aku pnah trpikir cam tu..
yg pnting abg kdai topup tutup kdai bla tme solat jumaat..
yg pnting de'mamak ttup kdai,siap ade notis lg..

~FaRiDzUl LaILy FuDzALi~ said...

erm..ijan..bkn be4 tue kite print slip kat cc abg wan ke?
yg 2 teruna yg cbuk men game tue cmne plak?

ファラ 'aqila said...

ye la..time kite makan tu kan...budak2 laki kat uitm pun x gi semayag jumaat jugak..

ish

pudding pie said...

to Noly,
niat mmg nal wat camtu tp
sekali die bg "adiah" free camne??

to Aira,
btul2..
tp de ea bg notis??
x perasan plak..

to laily,
a'ah la..aq lpe plak..
malu betul..reject tros!!

To Aqila,
btul2...
mcmnak report jek..hehe

afend said...

kate org melayu skunk dah moden...
2 satu contoh pemodenan yang salah...hahahah... kasi ketuk je same die...

[:: nisa ::] said...

tu la melayu skg..
cm pe je dorg ni..

pudding pie said...

to afend,
ish, ingt nak wat camtu jgk
tapi takut..
die besar!!
hehe

to nisa,
org melayu alaf baru
name jer Islam
tp tak amalkan pun..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin