Klik sini..

Monday, August 31, 2009

Bapak Oh Bapak


Selagi masa msh ada, aku cuba utk mengupdate MM&I. Kali ni post sgt istimewa. Kerana tanpa dia, tiadalah aku di dunia. Tentang org yg terdekat dgn aku.

"Samsudin Bin Mohd Noh"

Masih aku ingat, aku terpaksa memberitau diorg spy mengeja betul2 nama ayah ku sbb org selalu mengejanya sbg Shamsudin atau Shamsuddin. Padahal namanya ringkas je, Samsudin. Sampai hari ni. Tak tau nape. Hahaha =)

Jujurnya, aku kurang rapat dgn ayahku. Sbb aku lbh rapat dgn emakku. Adikku pulak 'kamceng' dgn ayahku. Entah mana silapnya. Mungkin sbb ayahku agak pendiam kot. Hehehe.. Tapi semakin lama, bila dah msk asrama start dari form 4 smpai la aku msk U, bru aku perasan kami dah tak mcm dulu lagi.

Kami sdh boleh berbicara dgn mudah.. Ya, itu sdh ckp bgus bgku.

Bila semakin besar pulak, aku semakin perasan. Sikap bad temper tu dtg dari ayah.ha3.. Tapi kulit gelapnya pulak lbh kpd adikku, Aisah. Ish2, yg ni tak bleh disangkal lagi. Nauzubillah.. Kne belajar utk bersabar mulai skrg. aduhhhh. Garangnya dia pdku masa kecik buat aku benci.


Tapi, tu semua tak lama.

Bila ayah ditimpa penyakit kencing manis sehingga susut tubuh badannya. Baru aku sedar. Ayahku tiang utama keluarga kami. Punca kewangan kami jgk. Aku sedaya upaya tak menjadi seorang peminta padanya. Krn aku tau, bukan senang utk mencari rezeki. Kerana dia, aku belajar berdikari & berjimat-cermat.

Dan kemudian, segala tindakannya hari ni sgt memberi kesan di hatiku.

Baru ku sedar, aku sgt memerlukan dia. Memandangkan dia adalah satu2nya lelaki dlm family, maka semua peralatan dan kelengkapan rumah dibwh tanggunggjwb ayah. Bila rosak jek, ayah yg tolong settlekan. Bila ayah tanya spe yg rosakkan, kami adik-beradik pura2 buat tak taw. Gler nakal aku mase kecik..ngeh3



Aku tak lupa..

Ayah jgk la yg menghulurkan wang utk aku belajar dan hidup. Banyak jasanya kpd kami. Begitu jgk jasa emak. Masakan aku lupa. Ya. Aku akan ingat jasa2 mereka yg takkan terbalas dgn wang ringgit pun. Sbb merekala yg susah payah besarkan aku. Kalau mereka marah, tandanya mereka sygkan kita. Syukur.

"Moga Allah panjangkan usianya, ampunkan segala dosanya, sembuhkan penyakitnya, kasihaninya, rahmatinya dan moga2 dia sentiasa berada dlm perlindungan Allah jua.."

**

**

Terima Kasih dari anakmu..

Tulang belakang ku..

p/s: Terlebih pjg pula entry kali ni..Emo skit

7 comments:

saypOOL rafhtello said...

kasih ibu membawa ke syurga
kasih bapa berkorban nyawa

Dakjaat™ said...

oh tidak .. bestnye ko ada bapak .. daripada aku langsung tak de...

mynncinonet said...

um.. ayah kamu tu da mcm arwah ayah akak la. ader bad temper gak tapi bile da besa da kurang dan lebih banyak cakap. ok what. urm..sayang dan hargai ayah selagi die masih ade k.=)

aCu said...

amin~ moga cpt sembuh ye.

pudding pie said...

to Epul,
ye, betul tu..

to Dakjaat,
alhamdulilah, msh hidup lagi..

to Myncinnonet,
oh ye?? Biase la tuh ek.
Okey kak..

to acu,
amin.. mekacih!

tia said...

yay dakjaat..kita serupa..
dihari yang mulia ini..kita berdoalah kepada bapak-bapak kita yang dah takde..eh, aku ad satu bapak je..
hurm,
keep rockin!

pudding pie said...

tia,
moga roh bapak ko dirahmati Allah.
amin..

yeah baby!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin