Klik sini..

Thursday, September 24, 2009

Perkara Wajib Time Raya

Finally, I'm back in town!!!

Lega rasanya dpt pulang semula stlh beberapa hari di kampung. Thanks God. Ni semua gara2 'lampu hijau' Celcom kt kampung terchenta la aku boring gler. Line Maxis apetah lagi. huhuhu =( So Sorry sbb aku bercuti sementara..

Anyway,memandangkan mood skrg masih lagi mood raya so apakata entry kali ni pasal Hari Raya 2009? Bagi aku raya kali ni dah tak semeriah waktu aku kecik2 dulu. Tak taw la sbabnya. Maybe sbb dah tua kot. Family kecik?? Dah tak excited lagi?? hahaha. Tapi yg paling ketara dan masih wujud lagi bila time raya kat kampung aku adalah:

Marhaban
Pernah dgr?? Marhaban ni mcm nasyid la tp dari rumah ke rumah iaitu bacaan selawat2 yg biasanya diadakan secara berkumpulan. Selalunya kg aku dah start marhaban utk lelaki waktu raya kedua lagi. Marhaban perempuan lmbt sket. Haa, waktu ni ayah aku selalu ikut dan family aku akan gotong-royong sediakan juadah raya. Selalunya mmg laku. Habis licin!! [nada bangga*wink*]




Pelita/Panjut
Ni semua org tau. Kebanyakan jiran2 kat kg aku semua pasang pelita. Bila mlm je nmpak menarik. Satu lg fungsinya spy senang la sedara-mara nak dtg rumah sbb dah terang ade lampu. Mcm2 gaya susunan ade. Ada bentuk wau, baris panjang, gne buluh pun ade.Modalnyer pun murah jer. Juz minyak tanah & sumbu pelita. Ada jgk yg malas so diorg guna lampu elektrik. Jimat minyak tanah hehehe =)

Mercun/Bunga api
Dah tau dilarang, bende ni still wujud lagi.. Hmmm, tak sah kalo raya takde mercun lagi2 meriam buluh. Setiap mlm aku rse kampung aku mcm sdg berperang. Tiap2 ari jgk rasa nak gugur jantung den. Dah tiap2 rumah berperang meriam masing2!! kehkehkeh.. Teringat dulu men mercun dgn sepupu lelaki. Skrg dah tak join dah. Tobat!!

Biskut Raya
Tradisi ni wajib ada la kan.. Kalo takde rasa tak besh plak. Aku paling ske mkn biskut sarang semut, semperit, tart nenas, bahulu dan biskut cornflakes. So, kalo aku pergi beraya, kuih2 ni la yg aku cari dulu. tapi skrg dah byk jenis biskut raya. Rasa je lbh kurg sama. Kalo tak buat, kitorg panggil 'biskut tunjuk' kiranya beli la tu dari kedai. paham2 je la..heheehe


Sambil beraya tu, kita hubungkan silaturrahim sesama saudara-mara

Salam Lebaran!







5 comments:

'AQILAH said...

biskot coklat sangat sedap.
marbahan kat rumah sultan tahun dibatalkan. h1n1

mariahkerek said...

ijannnnn
sume kueh pon mmg sedap
kalo mkn tu beringat2 la yekkkkkk
jgn lebih2
hhehehehehehe

pudding pie said...

to 'Aqilah,
ye2, saya sgt suka!!!
tak pernah pergi plak

to Mariahkerek,
ea, mane de!!!
tak la.. tp mkn jgk

heheheh=)

aCu said...

eh?ko pggl merhaban?bukan selalu kite pggl baraan ke?huhu..

pudding pie said...

to acu,
ermm, aku mmg panggil marhaban.
maybe tgk tempat kot
aq pun tak sure tp makdsnye sama je kan?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin