Klik sini..

Thursday, March 11, 2010

Main Pusing-pusing Sampai Mata Jadi Juling






Pernah nampak menatang ni??


Ianya bukan alien mahupun makanan. Tipu lah kalau tak tahu kan. Gedik sungguh di situ. Hahahaha. Tanya budak kecik pun mesti boleh jawab semudah macam makan kacang rebus tu. Dan lagi satu, kalau nak cari kat mana-mana senang kot nak dapat. Dari kedai Pak Cik Lim sampailah ke kedai RM2. Mesti ada punya. Okay, sudah boleh angkat bawak balik rumah dan pergi TRY sana! Hahaha


Okaylah, teka-teki over. Namanya Rubik's Cube. *clap* untuk diri sendiri. Hehe. Dulu panggil kotak magik jek almaklumlah budak kecik tak tahu lagi. Permainan ni dah ada sejak aku kecik lagi. Godek-godek dalam Mr. Google, permainan ni dah wujud pada tahun 1979 oleh pak cik Erno Rubik dari Hungary. Kiranya dah antik rupanya cube ini. Hahahaha Bukan kereta saja antik tahu.


Al-kisahnya..


Dalam kelas aku sekarang ni, semua orang tengah sibuk-sibuk menggedik tergila-gilakan menatang ni. Sebabnya classmates aku Syikin terror main menatang ni. Dia belajar dari adik dia time cuti lepas. Laju giler bila tengok die main. Hahahah, ku jugak jadi excited macam kanak-kanak gembira baru lepas dapat PSP *blushing*


Sesapa yang reti main menatang ni, memang cun la! Sebab aku sendiri pun merangkak-rangkak cam siput nak belajar cara nak selesaikan Rubik Cube ni dengan Syikin. So, ku salut habis la sama kamu! Hahahaha..


Actually, menatang ni senang jek. Ececeh. Saja sedapkan hati.  hahaha. Kalau mahu terror, senang jek tipsnya. "Practice makes perfect!"   So, try la sampai dapat yek.


Memandangkan dunia sudah berada di hujung jari, cuba la try godek-godek internet tu. Ku jumpa banyak video kalau nak belajar selesaikan cube ni. Menarik tau!!  Salah satunya video kat bawah ni. Mamat ni selesaikan dalam lebih kurang seminit jek. Sebelah tangan pun boleh. Terror giler kalau nak dibandingkan dengan aku ni ha..

KLIK SINI



So, mahu cuba?? Sila la try sendiri..




p/s: Ku reti main komputer games je.. ahakss!

7 comments:

zella y said...

susah la main menda ni...
mula2 je bsemangat pastu lemah je...
hehhehe

3p4h said...

Suke dan ada juga. Semua step sudah mahir cuma step yg akhir tak dpt settle2 lg.. T_T sbr je la...

AzuanBudakMemandai said...

aku x pernah berjaya setelkan menda nie haha

Farah Annysa said...

i ske cabut each kiub. then i tampal ikut warna. kalo nak kasi full.

tp sbnr2nya i blh buat 1 side je.in 1 minute. beza toi ngn mamat tu. semua skali 1 minute. haha

pudding pie said...

to zella,

game ni memang kena byk bersabar.. kwn aku belajar 1 hari jek.. dasyat tol!

pudding pie said...

to 3p4h,

terbalik pulak. Reti yang part akhir. tp part tgh2 dan kondem, stuck tgh jln..hahaha

NiZaM said...

Tgk kat youtube..saye amik mase 3 hari utk completekan sume..best maen rubik ni..ngehh =p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin