Klik sini..

Monday, August 16, 2010

Di Sebalik Mengunyah dan Melantak Makanan Korang tu...





Adab Makan dan Minum

Tips ni aku kira semua orang pun dah taw lagipun kat mana-mana pun boleh je dapat kan. Sekadar peringatan dalam blog ni lagi-lagi sesuai untuk bukak pose tuh! Penting ni kalau nak hidup lama..hehe =)


  • Makanlah makanan dan minuman yang bersumberkan halal
  • Makan buah dulu sebelum makan nasi ~ sunnah nabi so kena ikut (tapi bukan la satu bakul buah rambutan tu korang melantak lak sebelum jamah nasi taw!)
  • Makan beramai-ramai sambil share makanan sama-sama lagi-lagi gunakan tangan kalau nak makan tu (enzim kat tangan tu bagus tu kesihatan)
  • Amik makanan yang paling dekat dulu (walaupun lauk yg korang nak-nak sangat sampai terliur lagi jauh dari pinggan korang mentang-mentang lauk best)
  • Jangan makan sambil minum air takut nanti enzim pencernaan dalam perut tu cair dan melambatkan proses pencernaan ~ sunnah nabi (baik minum selepas setengah jam ataupun dah buat solat 2 rakaat ke)
  • Tidak mencaci makanan (rezeki depan mata tak elok la!)
  • Dimulakan dengan membaca Bismillah dan diakhiri dengan Alhamadulilah
  • Berhenti makan sebelum kenyang (karang susah pulak nak wat solat terawih ish2)

Haa, apa tunggu lagi? Renung-renungkan dan Selamat beramal hehe =) !


p/s: Dah jarang nak pi bazar sekarang ni ~ hujan memanjang

2 comments:

aqilah said...

buat tuto yg tepi tuuuuuuuuuuuuuu ! hahaha

Anip™ said...

ade la ckit ikut adab tu..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin