Klik sini..

Saturday, February 7, 2009

Andai haiwan sekecil ini mampu..




Gambar yg menarik perhatian aku mlm nie.. Aku ingin mengajak kalian berfikir sejenak.. Andainya mereka mampu berjuang, adakah kita hanya melihat sahaja tanpa berbuat apa2 ?? Sedangkan kita adalah khalifah di bumi Allah.. Sudah bersediakah kita?? Andai bumi Palestin ditimpa musibah lagi, mampukah kita menolong mereka?? Walaupun isu di Palestin semakin reda, tapi janganlah kita mudah lupa..Israel laknatullah tidak akan sesekali lupa..

Jangan kata kita tidak mampu, sebaliknya, kita mampu. Jangan kita menyatakan yang kita sudah melakukan yang termampu, kerana dikhuatiri kita berdusta kepada Allah. Bagaimana itu? Kerana Allah Maha Mengetahui kemampuan kita, bahkan Dialah yang menjadikan kita mampu.. Dia memberi ilmu agar kita boleh bertutur dan berbicara, maka kita mampu bertutur dan berbicara mengenai isu2 Palestin dengan orang lain.

Allah juga memberikan kita nikmat masa yang terluang untuk melayari internet, berblogging, berforum dan sebagainya, maka kita mampu menggunakan masa tersebut untuk menulis, menyebarkan isu Palestin kepada orang ramai. Allah memberikan kita wang dan rezeki, serta pilihan antara produk muslim dan kafir, maka kita mampu memilih antara keduanya tersebut.

Justeru jangan sekali2 cepat berpuas hati mengatakan - aku dah lakukan yang termampu. Usahlah menipu diri sendiri, apatah lagi menipu Allah yang Maha Mengetahui. Sebaliknya katakanlah kepada diri sendiri - apa lagi yang aku belum lakukan?

Mudah-mudahan Allah mengurniakan kemenangan dan keamanan yg berpanjangan kepada seluruh umat Islam terutamanya saudara-saudara kita di sana. Amin..

Intipati dari rakan blogger, Leokid..

p/s :Sekadar peringatn buat diriku, yg hanya insan kerdil..


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin