Klik sini..

Saturday, March 7, 2009

Buat Insan Bergelar Wanita

Assalamualaikum w.b.t.h.

Tatkala aku tiba di rumah ini, rupanya aku terlepas byk info2 terkini mengenai hal duniawi.. Al-maklum, mengikuti kehidupan seharian di kampus sedikit sebanyak melahirkan penghalang antara keadaan semasa dan pelajaran. Khilaf seorang insan..

Entri kali ni berkisar tentang Hawa. Aku berbangga menjadi seorang Hawa. Aku hidup dengan dikelilingi golongan Hawa – Emak, Nenek, Mak Cik, dan juga kawan-kawanku terdiri kebanyakannya golongan Hawa. Sebetulnya, aku lebih senang berbicara dan bergaul dengan kaum Hawa. Mungkin sebab aku bersekolah di Smk Convent sehingga Form 3 sedikit sebanyak membataskan pergaulanku.. Hehe..

Aku sangat menghormati kaum Hawa sebagaimana aku menghormati emakku. Sesiapapun mereka aku sangat menghormati mereka. Baik bertudung mahupun bukan, aku cuba sedaya upaya berbuat baik kepada mereka bergantung pada keadaan. Baik beragama Islam, Buddha ataupun Kristian, akan aku cuba menghormati mereka. Mereka ini dijanjikan oleh Allah meniti titian Syurga dengan mudah asalkan berlandaskan kukum agama.

Beruntung kan? Alhamdulilah..

Kerana Islam sangat memuliakan golongan Hawa. Sesuai dengan fitrah kejadian, wanita Allah kurniakan emosi lebih banyak menguasai diri berbanding akal. Kerana itu mereka lebih sesuai dalam mengasuh anak-anak dengan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi. Berbanding lelaki, yang Allah kurniakan akal lebih menguasai fikrian berbanding emosi, sesuailah dengan fitrah kejadiannya yang dipertanggungjawabkan menjaga keluarga, mencari nafkah, memegang pelbagai amanah dan tanggungjawab.

Kepada Emak, Fatimah Binti Mohd Salih

“Maafkan anakmu andai diri ini selalu meninggi diri, melukakan hatimu dan menyusahkanmu. Namun ketahuilah emak, anakmu ini akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kesihatanmu yang berpanjangan. Mudah-mudahan emak sentiada dibawah lindungan dan rahmat Allah Taala, InsyaAllah..”

Buat seluruh Wanita di luar sana, “Selamat Hari Wanita Sedunia”

Ingatlah Allah sentiasa meletakkan dirimu disisiNya pada tahap yang tertinggi asalkan kamu meletakkan dirimu di kedudukan yang mulia ataupun sebaliknya.”p/s : Pesanan buat diriku jugak..hehe

4 comments:

'aqila said...

:)
terharu....

pudding pie said...

hahaha, thanks!

aCu said...

bile plak la hari wanita sedunia nie?cam x tau je..

pudding pie said...

ada la,
aku tgk Astro..
ada tribute to Hari Wanita sedunia,
kalo x silapla..hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin