Klik sini..

Friday, January 22, 2010

Cendawan Itu apa? Makanan ke fungi?



Kamu suka makan cendawan??


Cendawan tiram? cendawan butang? Shitake?


Aku tak bape suka sangat cendawan tapi kalau dah da depan mata apelagi ngap je la. Rezeki tu! Lagi-lagi mushroom sup. Perghhh, tak toleh kiri kanan dah! Agaknyer pakwe depan mata pun dah tak nampak lagi. hahahaha

Entry kali ni bukannye nak ckp pasal sedap ke tak cendawan ni takpun nak bagi resepi apa-apa plak. Tapi kali ni entry ala-ala berilmiah sikit. Biar tambah ilmu di dada gitu. kan.. kan murid-murid? Ya cikgu!

Pernah tak korang terlihat atau terdengar kat mana-mana pasal cendawan yang glow-in-dark ni?? SubhanAllah.. Ajaib sungguh! Betul la ni. Memang wujud, bukan sebarang magik ataupun gurauan lapuk mak cik bedah jiran sebelah rumah tu..

Siyes, aku tak tipu!! MySpace

Mari kita baca..MySpace

Nama diberi dlm saintifiknye adalah Mycena chlorophos. Banyak ditemui di hutan-hutan Brazil, Jepun, Dominican Republic, Jamaica, Malaysia ( dan Puerto Rico. Dinyatakan terdapat lebih kurang 71 species (maybe byk lagi!) kat dunia ni dan ia bersinar 24 jam sehari. Cuma sinaran lebih jelas bila dilihat pada waktu malam..

Masya Allah..







Percaya dah sekarang?? hahahaha


More info kat sini 1, 2, 3 dll..MySpace


p/s: boleh mkn tak agaknya??



20 comments:

mimi dyana said...

macam takot jek nak makan. urmm...

Jard The Great said...

takleh makan tuu.. ehehe.. ade sbb kenapa die glow in the dark tu

Love Says it All~ said...

BRIDAL MAKEUP CLASS (2-DAYS CLASS)!!

WHEN: 27th & 28th February 2010
WHERE: EYRA RIZAL MINI STUDIO, SHAH ALAM
HOW MUCH: RM500

**CLASS INCLUDING HAIR + SHAWL STYLING
**LUNCH, MAKEUP TOOLS & PRODUCTS WILL BE GIVEN
**GOODIE GIFT SUCH AS M.A.C EYESHADOWS/LIPSTICK WILL BE GIVEN(DIFFERENT GIFTS WILL BE GIVEN TO EACH AND EVERYONE OF U.)
**CERTIFICATE OF ATTENDANCE WILL BE GIVEN.

LIMITED SEATS UP TO ONLY 10PAX!!
REGISTER LATEST BY 25th February 2010 @ 9PM

................................................................................
PROMOTION FOR PHOTOSHOOT/MAKEOVER!!!

Harga asal : RM200/person
Harga Promotion (30% less) : RM140

Package includes:
- 1 A4 size picture
- 3 4R pictures
- Free 1x makeup by Eyra Rizal
** including shawl styling
** including hair styling/ simple hairdo
- Free Cd memory

** add on: Makeup changing RM40/per makeup
** add on: 1 A4 size picture RM10
** add on: extra shooting RM15/10 pictures (will be kept in a CD)

> 10 pictures will be shooting for each person
> limited up to 10 people only
> booking RM50 only


WHEN: 7 MARCH 2010 (SUNDAY)
WHERE: E.R MINI STUDIO @ SHAH ALAM
TIME: 10:30AM (makeup starts)
LATEST BOOKING BY 5TH MARCH.


WWW.EYRARIZAL.COM
0162128740
FB: EYRA RIZAL @ EYRA RIZAL TOUCH

laily said...

lawanya jan..terkagum aku tengok..lawa sangat..kuasa ALLAH
aku suke mushroom
tp kalo lawa cmtue, aku pown sayang nak mkn

░♥si lampu neon♥░ said...

aku suke cendawan butang ;)

dolce_afend said...

cendawan butang best !!!

joegrimjow said...

serius 1st time dengar!

'AQILAH said...

wow...cendawan kat mara.

pudding pie said...

to mimi dyana,

tau takpe. mcm tak okay jek

pudding pie said...

to jard da great,

agaknye la kot..hehehe
a'ah de sebab tertentu
Subhanallah

pudding pie said...

to Love says,

err, salah entry ni
SPAM ni!!

but tq for info

pudding pie said...

to laily,

ape lai, aku lawa?? kah2
mg cantik cendawan tu
ingt tipu

pudding pie said...

to si lampu neon,

owh, aku pun.
ske gitu2 jek

pudding pie said...

to dolce afend,

ye ke?? sedap kan??
hahahaha
tau makan jek

pudding pie said...

to joe grimjow,

siyes..aku pun..hehehe

pudding pie said...

to 'Aqilah,

cendawan kat mara tu boleh mkn okay
sodap menjilat kaki!

AzuanBudakMemandai said...

mushroom soup memang sedap huhu...yg glow in the dark nie tak pernah lak aku jupe..

perempuan ITU said...

Aku suka sup cendawan.Sedap taw

Undi saya anda dapat seribu

Kiri kana

pudding pie said...

to azuan,

ko pun sama gak.satu geng!

aku pun baru taw gak ni

pudding pie said...

to perempuan itu,

sedap. lama plak tak makan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin