Klik sini..

Sunday, February 21, 2010

Keje Sambilan Tak Semudah ABC. Tak percaya cubalah! Part 1

Happy holidays semua!!

Masih lagi mood bercuti? Korang buat apa plak cuti seminggu ni?


Mood berblogging dan blogwalking berada di paras bahaya agaknya ni. Hahahaa. InsyaAllah..akan ku blogwalking jua ke blog bloggers sekalian yek.


Keje Sambilan Minggu Pertama


Kisahnya cuti seminggu ni aku nak share la untuk simpanan entry MM&I ni. Tentang aku bekerja sambilan di The Store kat Melaka. Orang dok sibuk-sibuk cuti sakan aku pulak dok keje. Sebab aku dengar diorang perlukan part time promoter. Actually, sebelum raya Cina start lagi aku dah keje. Kiranya 2 minggu jugakla aku keje part time. hehehe


Rutin harian sepanjang dua minggu aku sama jek. Seminggu pertama sebab kelas masih lagi ada, so lepas kelas, rehat jap then teros gi keje. Kami pergi dengan menapak kaki. Penat gak. Baru balik kelas tu. Tapi pikir-pikir bukan lama pun 2 minggu jek.. Dwet lagi. hahaha.


Fair


Minggu pertama jugak aku jaga Fair pakaian lelaki kat tingkat bawah selama seminggu. Aku keje under Gents department untuk brands Snails Original.  Semua promoter kat situ part time gak, budak lepas SPM lagi. Aku jek dah masuk U. hahah giler ah aku jek yang tua dewasa okay! Kebanyakannya Chinese. Diorang semua best lagi-lagi kalau bosan dok borak-borak sambil jaga bin (tempat baju display) masing-masing.. Kepoh!


Siput


Paling tak bleh lupa bila satu budak Chinese promoter brands Durban la panggil aku Siput. Mentang-mentang aku jaga brands Snail. Brands aku plak ada 3 promoter. So, lama-lama diorang panggil aku Siput 3 plak. Adehhh.. Kelakar pun ada gak. KAH KAH KAH.. Rindunye dengan diorang. Dah tak jumpa lagi pasni.


Ragam


Macam-macam ragam aku jumpa bila keje ni. Jumpa customer Chinese la banyaknya. Kalau yang tua tak cerewet sangat. Dan diorang selalu nak baju berkolar ada kocek dengan warna-warna gelap. Kadang-kadang nak terang pun ada gak. Aishhh.. Kalau seluar nak saiz 34, 35 or 38  masak aku! Sebab aku kena angkat timbunan seluar panjang dan selongkar seluar saiz yang besar-besar kat bawah. Bukan ringan tau seluar tu!


Tongkang pecah

Paling tak bleh lupa, satu malam tu aku sangat busy. Kitorang kena jaga 2 bin. So, ngah busy layan customer kat bin seluar panjang, baru aku perasan bin aku satu lagi dah macam tongkang pecah. Habis t-shirt brands aku kena punggah. Gara-gara customer tak jumpa baju yang diorang nak. Aku pulak kena lipat cantek-cantek sebab nanti supervisor aku tegur. Nasib baik jiran sebelah tolong lipat sekali. Sabar je la..

Baru ku paham perasaan jadi promoter ni, Kena banyak bersabar.


aku dgn Dayah, dak Brands Forest (last day Fair)


tempat aku jaga sepanjang Fair barangan Gents



p/s: lenguh kaki tak boleh kata dah waktu ni!

20 comments:

AzuanBudakMemandai said...

wow cam best je jad promoter nie huhuu..

1tomyam said...

waa best ni...ada diskaun tak untuk kawan2 ...ngehehe

dolce_afend said...

bosan la keje promoter lame....jd bhn umpatan je..huhuhu..tpok la..

tia said...

hehe..siput..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

nak cari duit halal bukan senang oke.

joegrimjow said...

sabo bebanyak
klu keje dengan org
camni lah gamaknya


ku skrg buat part time
cleaner n jual herbalife
mmg susah
tp klu jadikan benda 2 2 tu gtembira
pasti ada kemanisan dia
;)

Ah Fatt said...

aku dulu keje part time cashier
tak ler susah mcm tu
kalau short duit jer rasa cuak
haha

aku kat the store jb

zella said...

prnah gak jd promoter kat kedai sari tau...

yg paling best bila fashion designer, benard chandran dtg...
borong sari... hensem tu..hahha

pudding pie said...

to azuan,
best tu takde la sgt pun
tp ko sangguop berdiri sepanjang hari?

pudding pie said...

to 1tomyam,

err, dah berhenti keje la
tu cuma time CNY jek

pudding pie said...

to dolce,

ye ke? hahahha tgk tempat la..
tempat awak jek kot

pudding pie said...

tia,

call me siput 3 yek
hahhaha

pudding pie said...

to miss lolly,

btol2..

pudding pie said...

to joegrimjow,

teruskan usaha anda yek
wah, mesti berlipat ganda dwet dlm akaun tu
hehehhe

pudding pie said...

to ah fatt,

pernah jgk jadi cashier
mmg cuak
dwet kena potong kalo short
tak mau!

pudding pie said...

zella,

ye ke?
wah, bestnye dapat jumpa die

maisyara Pot! Pot! said...

best yea dye dpt keje.. mai tk dpt.. parent tk kasi.. x(

Iznie said...

woo...susahnye nak carik keje skang...
hehe
siput 3??

pudding pie said...

mai,

takpe la. boleh buat keje lain

pudding pie said...

to iznie,

tau takpe.. tu keje alternatif..ye iznie..siput 3

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin