Klik sini..

Monday, May 31, 2010

Makan Pun Boleh jadi Sihat!



Ye, bertemu lagi bersama Miss Pudding Pie kau ni hah, hehehe.


 Al-maklumlah, sekarang musim cuti maka mood pun nak cuti jugak.. ekekeke. Selesai sudah minggu pertama short course ku walaupun kelas setiap hari 4 jam straight dengan Mr. Farhi lecturer baru yang ajar subjek Internet Marketing. Well, keseluruhannya best jugak dengan dia walaupun dia cakap sangat laju, kalah bullet train kat Jepun tu! hehehe


Memandangkan dah tak update seminggu, maka entry kali ni agak la panjang sikit walaupun gambar je kan. Pasal bento ataupun obento salah satu perkataan Jepun yang bermakna hidangan yang dihidang dalam bekas makanan. Selalunya untuk hidangan makanan tengah hari orang jepun tapi sekarang ni bukan orang jepun je buat, foreigners pun buat bento.


Keseluruhannya, bento ada pelbagai jenis daripada kompleks terus kepada yang paling simple jek sebab mudah  nak siapkan bento kalau nak cepat. Semua terpulang pada masing-masing cara penyediaan bento. Biasanya, kebanyakan bento adalah nasi bagi kebanyakan Japanese style, tapi terpulang la pada citarasa masing-masing.


Menariknya, kandungan Japanese style bento boleh jadi 4 nasi : 2 protein : 1 isi lain-lain, tapi kalau sesapa nak turun berat badan pun boleh try nisbah 3:2:1 ataupun 1: 1 protein : 3 sayuran/buahan (saya suka idea ni!)  Menarik kan? Comel pulak tengok gambar-gambar bento ni. Kalau rajin, cuba try!






Contoh bento lunch box yang sangat kiut-miut! hahaha Enjoy!















Mahukan kelainan? Klik link di bawah..



* diedit dan diambil daripada SINI
* ihsan gambar dari Mr. Google


7 comments:

aira said...

ak pnah tgk bento box...
tau pn dr rncangan korea..

MahaMahu said...

nak nasi tu sedap lah mcm2 bentuk masakan boleh....

hang liey leen said...

besh nyer..tp cmne seh nk wat..
nasi kt jepun xrse cm nasi kt malaysia..
nasi kt jepun yg ala2 cm sushi ue sgt sedap n manis (bgku laa)

ASaDa RyutaRo said...

hahaha... sungguh best! kalau macam ni la bekal yg nk d bawak pegi sekolah rendah dlu, mesti hari2 aku nak..

**masa sekolah rendah dulu xmo bawak bekal ke sekolah. erkk!

Fay Nana (Cik Fana) said...

sedap. terus rasa lapar. :)

+akufobia+ said...

seni bento.

azuan said...

wah camnie pun ade~
kretip2!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin