Klik sini..

Friday, September 18, 2009

Mengingat Pada yang Memerlukan

Tak lama je lagi nak raya.

So, kali ni aku bkn nak berckp pasal persiapan raya atau kemeriahan raya. Agak berat sdkt post kali ni tp apa la salahnya kalau kita saling mengingatkan kan??

Cuti yg lepas, aku sempat menonton rancangan Oprah the Show di Asto Hallmark Channel yg berkisar ttg Oprah Ambassador. Mereka ni terdiri drpd sukarelawan2 belia remaja yg pergi ke Afrika Selatan utk melihat sendiri masalah2 yg dihadapi penduduk sana.

Apa yg aku dpt lihat, rakaman video yg ditunjukkan oleh krew2 sangat2 menyedihkan. Actually bende ni dah lama aku tau tp aku tak sgka seteruk itu. Apa yg buat aku terharu bila pddk Afrika kat sana hanya tersenyum dan mereka terpaksa tabah sbb itu kehidupan mereka..

Cuba korang bayangkan satu2nya bekalan air yg mereka ada adalah drpd air sungai yg sgt jauh, berkeladak[mcm teh susu], berkongsi pulak dgn haiwan2 ternakan dan itulah sumber terakhir korg utk minum, mandi dan masak?? Belajar pulak pada kertas2 yg diulang pakai demi utk belajar??

Fikir-fikirkan..

Kita masih boleh gembira, memikirkan perkara remeh-temeh, bergurau senda sedangkan mereka mempunyai impian yg lbh besar - berjuang utk hidup

Gamabr2 ni diambil dr rakan blogger, Hafiz kalo tak silap. Dah lama dlm simpanan aku. Saje nak share dgn korang.

Salam Ramadhan yg terakhir!!








p/s: Kadang2 kita lupa pd mereka..

3 comments:

'AQILAH said...

yay..kite harus bersyukur...

bEEdLE d' bARd said...

thnx 4 dis entry.memang menyayat hati bile kita lihat kesengsaraan org lain..semoga mereka tabah dan semoga kita semua tdk lupa untk menolong mereka..

pudding pie said...

To Aqila,
betul tu. kita ni byk membazir kan

to Beedle,
sama2.. tanggungjwb sbg insan
mesti saling mengingatkan

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin